На фона на все по-вероятното разпускане на 47-ото Народно събрание и провеждане

...
На фона на все по-вероятното разпускане на 47-ото Народно събрание и провеждане
Коментари Харесай

Като за финал: НС за втори път създаде временна комисия за Турски поток и интерконектора с Гърция -

На фона на все по-вероятното разформироване на 47-ото Народно събрание  и осъществяване на следващите предварителни избори депутатите за повторно сътвориха комисия за градежа на Балкански поток и забавянето на градежа на интерконектора. 

С 209 гласа " за ", 1 " срещу " (ПП) и 0 " въздържал се " бе основана краткотрайна комисия за определяне на обстоятелства и условия по отношение на газопроводите за транспорт на природен газ от Руската федерация - " Южен поток " и " Балкански поток ", и аргументите за закъснение на плана IGB (Междусистемна газова връзка Гърция - България). Според проекторешението комисията би трябвало да заседава за период от 1 месец.

За ръководител бе избран Иван Манев от " Продължаваме промяната ".

На 9 юни депутатите за първи път сътвориха краткотрайната комисия. Тогава обаче ненадейно породи проблем към чисто протоколния избор на ръководител на комисията. Причината бяха многото номинации и неналичието на ясно болшинство - парламентарните групи по този начин и не съумяха да се обединят към един претендент.

Иван Манев, препоръчан от " Продължаваме промяната " за ръководител на комисията, получи 103 гласа " за ", 87 " срещу " и 31 " въздържал се ". Станислав Анастасов пък, номиниран от Движение за права и свободи, получи поддръжка от 91 народни представители, 71 бяха " срещу " и 61 се въздържаха. Заради вота тогава ръководителят на Народното събрание Никола Минчев разгласи Иван Манев за определен за ръководител на комисията - на основата на това, че е получил повече гласове " за ". Опозицията обаче възрази и настоя Минчев да анулира вота и да изберат различен, което след отмора направи тогавашният ръководител на Народно събрание.

Направени бяха нови четири оферти за ръководител на комисията - Искра Михайлова ( " Възраждане " ), Жечо Станков (ГЕРБ-СДС), Петър Кулински ( " Продължаваме Промяната " ) и Рамадан Аталай (ДПС). Нито един от тях обаче не получи нужния брой гласове, с цел да бъде определен отпред на краткотрайната комисия. Последва трети кръг номинации, при които " Възраждане " предложи Георги Георгиев за ръководител, само че и той не получи нужната поддръжка.

След това Мустафа Карадайъ изиска да се приключи процедурата за избор на ръководител, а Никола Минчев да изготви план на вътрешни правила за комисията и да свика първото й съвещание. Това се случи, а ръководител по този начин и не бе определен. Така и една чисто протоколна процедура се оказа бойкотирана - директен резултат от излизането на Има Такъв Народ от обединението и последвалото решение на партията да не поддържа предложенията на Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България.

Преди няколко дни изтече срокът, до който комисията можеше да заседава. През този месец не бе свикано нито едно съвещание. Това е и формалната причина, заради която от ГЕРБ-СДС предложиха повторното творение на такава комисия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР